ŽILINA: Mesto zvažuje v rámci nevyhnutného šetrenia zlučovanie základných škôl

24.08.2012 Žilina

Žilina 24. augusta (TASR) – Žilinská samospráva zvažuje pre dlhodobo nepriaznivú finančnú situáciu v oblasti školstva racionalizáciu svojej siete základných škôl (ZŠ) zlučovaním niektorých z nich. Ušetrené finančné prostriedky chce prerozdeliť do zostávajúcich školských zariadení, čo by im v konečnom dôsledku malo pomôcť zvyšovať kvalitu vyučovacieho procesu.

"Trvá rastúci počet detí, ktoré nastupujú do prvých tried, čo je pre Žilinu dobrá správa. Demografická krivka stúpa a mala by si udržať takýto trend ešte dva až štyri roky. Takže z tohto pohľadu to znamená, že menej detí odchádza na stredné školy, ako prichádza do ZŠ. Núti nás to operatívne rozširovať aj kapacitu predškolských zariadení," uviedol primátor Igor Choma.

Zároveň vysvetlil, že si dal vypracovať porovnanie krajských miest. "Vychádza nám, že Žilina je na tom s priemerom 322 žiakov na jednu ZŠ mimoriadne komfortné. V Banskej Bystrici je to 380, ostatné sa pohybujú nad hranicou 420, v Prešove je to až 550 žiakov. Máme problémy ufinancovať všetky naše školy a treba celkom úprimne povedať, že je to vec, ktorú si ťaháme z minulosti, lebo zrušiť nejakú školu alebo spojiť dve do jednej je vždy problémom, ktorý vyvoláva veľmi veľa emócií," pokračoval.

"Uvedomujem si, že to bude bolieť a prinesie to so sebou petície rodičov a obavy učiteľov, no jediným dôvodom je šetrenie. Jednoducho, musíme sa s tým vyrovnať, lebo viac peňazí od štátu nedostaneme. Keď sme žiadali ministerstvo školstva o dofinancovanie, dostali sme necelú tretinu požadovanej sumy a odpoveď, že si musíme pomôcť sami," skonštatoval žilinský primátor.

Zopakoval, že radnica začne ešte v tomto kalendárnom roku intenzívne zvažovať zníženie doterajšieho počtu 18 ZŠ o tri až štyri. "Musíme sa touto otázkou zaoberať už v najbližšom období, samozrejme, na základe odbornej verejnej diskusie so všetkými, ktorí k tomu majú čo povedať. Preto zatiaľ nechcem predbiehať a konkretizovať, ktorých škôl sa zlučovanie dotkne," dodal Choma.
 

Vyberte región